Usein kysyttyä
— Kymmenen tärkeää
1. Kuinka paljon Taikametsäntarhassa on lapsia ja hoitajia? Kuinka suuret ryhmät on? Onko hoitajia riittävästi?
Taikametsäntarhassa on lapsien ja aikuisten suhde varhaiskasvatuslain ja säädösten mukainen. Alle 3 v lapsia saa yhtä hoitajaa kohti olla 4 ja yli 3 vuotiaita 7. Toiminta järjestetään pienryhmissä, jolloin lapsiryhmänkoko pysyy kohtuullisena. Kaikissa ryhmissä on varhaiskasvatuksen opettaja sekä tarvittava määrä hoitajia.
Lisäksi päiväkodissa on erillinen keittäjä ja laitoshuoltaja, jotka huolehtivat ruuanlaitosta ja siivouksesta.
2. Miten Taikametsäntarha on avoinna?
Taikametsäntarha on tällä hetkellä avoinna 6.30-17.00, mutta hoitoa saa tarvittaessa jo klo 06.00 lähtien. Tästä sovitaan erikseen henkilöstön kanssa. Poikkeuksellisista aukioloajoista informoimme vanhempia erikseen.
3. Millaisella paikalla Taikametsäntarha sijaitsee?
Päiväkotimme sijaitsee Ukonkaivoksella, Sanminan naapurissa. Haukiputaan keskustaan on noin 1,5 km. Alueelta on helppo reitti autolla.
4. Millainen piha Taikametsäntarhassa on? Entä lähiympäristö?
Päiväkodin piha on iso ja siellä on monenlaisia leikkivälineitä. Piha on jaettu kahteen osaan. Päiväkotimme läheisyydestä löytyy mm. mörrimetsä, urheilukenttä ja VesiJatuli. Lähimatkan päässä ovat myös luistelukentät, Torpanmäki sekä kirjasto.
5. Entä parkkipaikka? Saako lähettyville auton hyvin?
Päiväkodin ympärillä on iso parkkialue, joten vapaita parkkipaikkoja löytyy aina.
6. Miten Taikametsäntarhassa on huomioitu lasten osallisuus?
Aikuinen kuuntelee ja havainnoi aktiivisesti lasta arjessa. Lasten mielipiteet ja mielenkiinnon kohteet huomioidaan toimintaa suunniteltaessa. Lapsilla on myös mahdollisuus osallistua yhteiseen päätöksentekoon mm. lasten kokouksissa. Lasten ja perheen valintoja ja päätöksiä kunnioitetaan ja arvostetaan.
7. Millaiset hoitomaksut Taikametsäntarhassa on? Onko hoito kalliimpaa kuin kunnalla?
Kun perhe hakee yksityiseen päiväkotiin sähköisen päiväkotihaun kautta, myös palvelusetelihakemus lähtee automaattisesti. Oulun kaupunki myöntää perheille perhekoon ja tulojen mukaan palvelusetelin, mikä kattaa suurimman osan hoitomaksusta. Perheille jäävä omavastuu on sama kuin kunnallisessa päiväkodissa. Myös sisarusalennukset ym. on samat. Lisää tietoa asiasta https://www.ouka.fi/oulu/paivahoito-ja-esiopetus/yksityisen-paivahoidon-tuet
8. Onko Taikametsäntarha erikoistunut johonkin tiettyyn pedagogiikkaan tai muuhun vastaavaan?
Ei ole. Vaikka luonto ja luontokasvatus ovat meillä lähellä sydäntä, pyrimme varhaiskasvatuslain mukaiseen, monipuoliseen ja virikkeelliseen toimintaan, joka suunnitellaan lapsiryhmän tarpeet ja toiveet huomioiden.
9. Miten päiväkodissa on huomioitu henkilökunnan sairastuminen tai muut poissaolot? Onko ryhmissä silloin henkilökuntaa tarpeeksi?
Päiväkodissamme on tällä hetkellä 2 ”ylimääräistä” työntekijää, joilla on helppo siirtyä sijaistamaan poissaolevaa työntekijää. Lisäksi myös päiväkodin johtajalla on mahdollisuus tarvittaessa sijaistaa ryhmässä. Talossamme käy myös vuosittain alan opiskelijoita harjoitteluissa, joten oma sijaisrekisterimme on aika laaja. Lapsilla on siis aina tuttu hoitaja vastassa.
10. Mitä on metsämörri toiminta ja luonnossa kotonaan?
Metsämörri-koulu syntyi Ruotsissa vuonna 1957. Idean ja toiminnan kehittäjänä oli Gösta Frohm. Metsämörri-toiminnan perimmäinen päämäärä on saada lapset kiintymään luontoon omien kokemusten, elämysten ja aistien avulla. Lapset oppivat olemaan luonnossa ja viihtymään siellä.
Metsämörri-retkellä leikit ja laulut siivittävät toimintaa. Metsämörri on mielenkiintoinen hahmo, johon kaikki varmasti haluavat tutustua. Hän on metsässä asuva eläinten ja lasten ystävä, satuhahmo, joka voi puhua eläinten kanssa ja näin kertoa lapsille kaikesta metsässä tapahtuvasta. Lapset saavat tehdä havaintoja, rakentaa majoja, syödä eväitä ja nauttia luonnon ihanuudesta.